Αρχική ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οι Προτάσεις μας
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Προτάσεις για μαθήματα - Τμήμα Μουσικών Σπουδών PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την e-LIAS   

Κέρκυρα, 30 Μαρτίου 2009

 

Προς: Την Επιτροπή Προγράμματος ΤΜΣ

           (κοινοπ.) Πρόεδρο ΤΜΣ καθηγητή κ. Δ. Μαραγκόπουλο

 

            Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διαφέρει εξολοκλήρου με τα αντίστοιχα τμήματα μουσικών σπουδών των υπολοίπων ΑΕΙ. Αναμφισβήτητα αυτό που το κάνει να διαφέρει είναι η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών το οποίο είναι σχεδιασμένο στην βάση των τριών θεσμοθετημένων κατευθύνσεων, της Σύνθεσης, της Εκτέλεσης και των Μουσικών Επιστημών.

            Με σκοπό μας πάντα την ανάπτυξη του τμήματός μας και τον εφοδιασμό των φοιτητών με όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και εφόδια για το μέλλον, καταθέτουμε κάποιες προτάσεις για αλλαγές και ένταξη νέων μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος.

 

            Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

 Για να γίνει πιο απλός και ευκολότερα κατανοητός ο οδηγός σπουδών:

1.    Άμεσα να απαλειφθούν από τον επόμενο οδηγό σπουδών του τμήματος, τυχόν μαθήματα που δεν διδάσκονται καθόλου και ίσως να μην διδάχτηκαν και ποτέ.

2.    Να μετατραπούν όλα τα Υ.Ε μαθήματα σε προειποτειθέμενα ανάλογα με το πτυχιακό μάθημα και την κατεύθυνση.

 

 

Προτάσεις για μαθήματα

1.     Να ενταχθεί μάθημα Μοντάζ (ίσως σε συνεργασία με το Τ.Η.ΕΙ.) στην Κατεύθυνση της Σύνθεσης, καθώς είναι απαραίτητο για φοιτητές που εκπονούν πτυχιακά μαθήματα στην Σύνθεση σε συνδυασμό με τις Τέχνες της Παράστασης.

2.    Να ενταχθεί μάθημα «Αυτοδιαχείρισης και αυτοοργάνωσης του Solist» για τους φοιτητές της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης. Συγκεκριμένα στόχος του μαθήματος θα είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές ως αυριανούς σολίστες με στρατηγικές τις οποίες πρέπει να διαχειρίζονται και να προβάλλουν το έργο τους και τον εαυτό τους ώστε να γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί.

3.    Να ενταχθεί  μάθημα «Ψυχολογία της Ερμηνείας» στην κατεύθυνση Εκτέλεσης

4.    Το μάθημα «Εισαγωγή στην Παιδαγωγική |» να έχει ως διδακταία ύλη μέρος του μαθήματος «Διεύθυνση Χορωδίας ΙΙΙ» και του μαθήματος «Μουσική παιδαγωγική Ι» καθώς έτσι ο κάθε φοιτητής αποκτά πιο ουσιαστική παιδαγωγική κατάρτηση πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο καθώς η πλειοψηφία των αποφοίτων του τμήματος μας αποροφάται στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τέλος, γνωρίζοντας το πόσο καθοριστικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει ένα Δημόσιο Πανεπιστημιακό Τμήμα στον τομέα της Μουσικής Παραγωγής προτείνουμε την θεσμοθέτηση μίας ακόμη κατεύθυνσης στο πρόγραμμα σπουδών του ΤΜΣ με γνωστικό αντικείμενο την «Μουσική Παραγωγή».

 

Με εκτίμηση,

Φραντζής Κώστας

Γραμματέας Π.Α.Σ.Π. ΑΕΙ Κέρκυρας

 

Σπυρόπουλος Ανδρέας

Υπεύθυνος Π.Α.Σ.Π. Τ.Μ.Σ.

 
Επέκταση Ωραρίου Λειτουργίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΠΑΣΠ ΑΕΙ Κέρκυρας   

ΚΕΡΚΥΡΑ, 12-9-2008

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ                 

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

 

ΠΡΟΣ: την Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου

 

 

 

ΘΕΜΑ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

 

          Με την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού Έτους 2008-2009, έχουμε την χαρά να καλωσορίζουμε 90 περίπου νέους φοιτητές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Το γεγονός αυτό, το θεωρούμε άλλη μία μεγάλη νίκη για το τμήμα, που μέσα σε καιρούς δύσκολους τόσο για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο όσο και για το ίδιο το τμήμα μουσικών σπουδών, που το τελευταίο διάστημα δέχεται διαφόρων ειδών «πυρά», παραμένει πρώτο στην επιλογή των υποψήφιων φοιτητών και καταγράφει και νέο ρεκόρ σε αριθμό νεοεισαχθέντων.

          Παρόλα αυτά, τα τελευταία 3 χρόνια που ο συνολικός αριθμός των φοιτητών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, η καθημερινότητα του φοιτητή μέσα στο τμήμα γίνεται πολλές φορές μέχρι και ανυπόφορη καθώς το υπάρχον κτήριο δεν καλύπτει απολύτως τις ανάγκες των φοιτητών. Ανά διαστήματα έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στην καθημερινή μελέτη των φοιτητών καθώς οι αίθουσες μελέτης δεν επαρκούν για όλους.

          Γνωρίζοντας όλα αυτά τα προβλήματα πιστεύουμε πως οριστική λύση στο πρόβλημα (μακροπρόθεσμη) θα έδινε η ανέγερση νέου κτηρίου, ωστόσο όμως έχουμε κάνει προτάσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν και βοήθησαν τους φοιτητές στην καθημερινή μελέτη τους. Στην προσπάθειά μας αυτή αναγνωρίζουμε και συνεκτιμάμε την συνεργασία και την κατανόησή των μελών Δ.Ε.Π. για τα καθημερινά προβλήματα των φοιτητών του Τμήματος.

          Το φετινό Ακαδημαϊκό Έτος προβλέπουμε πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν και η σημερινή ρύθμιση που έχει γίνει για τις αίθουσες μελέτης δεν θα είναι αρκετή καθώς ο αριθμός των νεοεισαχθέντων φοιτητών έχει αυξηθεί στο τριπλάσιο σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια.

          Ως μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, και με μοναδικό σκοπό μας την εξυπηρέτηση των φοιτητών και την συμβολή μας στην ανάπτυξη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Τμήματος κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου (με την πρόσληψη ενός φύλακα ή διοικητικού υπαλλήλου) έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να μελετούν με εντατικότερους αλλά ταυτόχρονα και πιο ομαλούς ρυθμούς ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών.

 

 

Με εκτίμηση,

 

 

 

Φραντζής Κωνσταντίνος

Γραμματέας Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. Κέρκυρας